[21-07-2017] Ην. Βασίλειο: Μειωμένο ποσοστό εγκυμοσύνης σε γυναίκες που ξεπέρασαν τον καρκίνο

Οι γυναίκες που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο έχουν 38% λιγότερες οι πιθανότητες να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στην Γενεύη.

Ο Καθηγητής Richard Anderson και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μελέτησαν τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε 23.201 γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής, οι οποίες επέζησαν από τον καρκίνο, από τα Αρχεία της Σκωτίας αντίστοιχων μελετών για τον καρκίνο για περίοδο πάνω από 30 χρόνια. Βρήκαν ότι το 29% των γυναικών που ξεπέρασαν τον καρκίνο κατάφεραν να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με το 46% της ομάδας ελέγχου.

Η μειωμένη γονιμότητα μετά τον καρκίνο οφείλεται στις επιδράσεις της χημειοθεραπείας και της ραδιοθεραπείας.

Η Dr Gillian Lockwood, διευθύντρια στο IVI Midland στο Tamworth του Ηνωμένου Βασιλείου, επισήμανε ότι «η χημειοθεραπεία θα μπορούσε να προσθέσει μια δεκαετία στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας». Ακόμη, τόνισε την σημασία μιας ακριβούς και περιεκτικής συμβουλευτικής σχετικά με την ασθένεια.

Ο καθηγητής Anderson ανησύχησε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του μέτρησαν μόνο την εγκυμοσύνη μετά την διάγνωση του καρκίνου και δεν δείχνουν την συχνότητα υπογονιμότητας. Εξήγησε ότι «μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν επιλέξει να μην μείνουν έγκυες» και «να μείνουν έγκυες μετά τον καρκίνο, που αυτό περιλαμβάνει μια σειρά σύνθετων προβλημάτων...». Δεν σημειώθηκε αυξημένος κίνδυνος αποβολής ή θνησιγένειας.

Ο αντίκτυπος του καρκίνου ήταν πιο έντονος όταν επρόκειτο για πρώτες εγκυμοσύνες, με μείωση της πιθανότητας μιας πρώτης κύησης για γυναίκες μετά τη διάγνωση κατά 50% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Μείωση της εγκυμοσύνης παρατηρήθηκε σε όλους τους τύπους καρκίνου, αλλά οι μεγαλύτερες επιπτώσεις παρατηρήθηκαν στους καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και της λευχαιμίας.

Η μελέτη εστιάζει στην ανάγκη για ανανεωμένη εστίαση στην διατήρηση της γονιμότητας, τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα, όσο και για την εξασφάλιση της σύμφωνης πρόσβασης σε αυτές τις ιατρικές παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Ο καθηγητής Anderson περιέγραψε τις τρέχουσες υπηρεσίες διατήρησης της γονιμότητας «ως πολύ μεταβαλλόμενες», ακόμη και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Το 2016, ο καθηγητής Anderson οδήγησε την ομάδα που εμφύτευσε με επιτυχία ένα τμήμα ωοθηκικού ιστού σε στείρα γυναίκα που ξεπέρασε τον καρκίνο, μια δεκαετία μετά την εξαγωγή του ιστού. Γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, και έγινε μια από τις ελάχιστες γυναίκες στον κόσμο που γέννησε μετά από την κρυοσυντήρηση των ωοθηκικών ιστών και η πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Anderson τόνισε ότι πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία και πρόσθεσε: «έρχεται σε μια περίοδο όπου οι υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για την διατήρηση της γονιμότητας αναπτύσσονται σε όλη την Αγγλία, και ελπίζουμε ότι θα δώσει ώθηση να το προσφέρουμε σε όλους όσους έχουν ανάγκη».

Πηγή: BioNews

Καρολίνα-Ραφαέλα Δελατόλα - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates