[07-08-2017] ΗΠΑ: Το 51% των συνταγών οπιοειδών σκευασμάτων χορηγούνται σε άτομα με ψυχολογικές διαταραχές

Με αφετηρία μια έρευνα υγείας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε περίπου 51.000 ενήλικες, διεξήχθη μια μελέτη όπου διαπιστώθηκαν τα εξής: το 19% των 38,6 εκατομμυρίων Αμερικανών με ψυχολογικές διαταραχές λαμβάνουν ως θεραπεία συνταγογραφούμενα οπιοειδή, σε σύγκριση με το μόλις 5% του γενικού πληθυσμού, που λαμβάνει τέτοιου είδους φαρμακευτική αγωγή.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι ενήλικες με ψυχολογικές διαταραχές λαμβάνουν 51% των συνταγών οπιοειδών σκευασμάτων που διανέμονται στις ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 60 εκατομμύρια συνταγές το χρόνο.

Παρόλο που τα άτομα με ψυχολογικές διαταραχές (άγχος, αϋπνίες, κατάθλιψη, διαταραχές της διάθεσης) αποτελούν ευάλωτο πληθυσμό και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης οπιοειδών ουσιών, έλαβαν περισσότερες συνταγές, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Ο Dr. Brian Sites, υπεύθυνος της μελέτης και συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Dartmouth-Hitchcock, δήλωσε ότι: «Χορηγούμε τα οπιοειδή σαν καραμέλες στους ασθενείς. Πρέπει να ενημερωθούμε, εάν αυτή η αυξημένη συνταγογράφηση οδηγεί σε μια καλή σχέση οφέλους – αποτελεσματικότητας για τους ασθενείς, ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχει η χορήγηση οπιοειδών σκευασμάτων. Τέλος, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική μείωσης της συνταγογράφησης οπιοειδών, τότε η λύση βρίσκεται στην ενημέρωση ιατρών και ασθενών».

Εν τω μεταξύ η συνταγογράφηση οπιοειδών σκευασμάτων, στις ΗΠΑ τετραπλασιάστηκε μεταξύ 1999 - 2015. Επιπλέον, σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) πάνω από 183.000 άνθρωποι, στο εν λόγω χρονικό διάστημα, έχασαν τη ζωή τους από υπερβολικές δόσεις που σχετίζονται με τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή φάρμακα.

Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό, οι ασθενείς με ψυχολογικές διαταραχές να ανταποκρίνονται στον πόνο διαφορετικά, έτσι προτρέπουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν περισσότερα οπιοειδή φάρμακα. Εκτός από αυτό, οι γιατροί καθίστανται πιο συμπαθητικοί σε ασθενείς με προϋπάρχουσες ψυχολογικές καταστάσεις, όταν συνταγογραφούν οπιοειδή. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα τα οπιοειδή σκευάσματα, να έχουν βραχυπρόθεσμα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Τέλος, μια παλαιότερη μελέτη, είχε δείξει ότι οι ασθενείς με ιστορικό κατάθλιψης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου πόνου. Συνεπώς, για τους παραπένω λόγους, οι συνταγές οπιοειδών μπορούν να είναι κατάλληλες για μεμονωμένους ασθενείς με ανάλογες ψυχολογικές διαταραχές, ενώ η υπέρμετρη συνταγή σε πληθυσμιακή κλίμακα εγείρει πολλές ανησυχίες.

 

Πηγή: Statnews

Aλεξάνδρα Ι. Κοζαμάνη – Stagiaire ΕΒΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates