[07-02-2018] ΗΠΑ: Η διευθύντρια των CDC παραιτείται λόγω σύγκρουσης συμφερόντων

Εξαιτίας μιας έκθεσης στην Politico, η Brenda Fitzgerald παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου Νόσων (CDC) στις 31 Ιανουαρίου.

Η έκθεση αυτή αναφέρει πως η Fitzgerald αγόρασε μερίδια μετοχών σε εταιρίες καπνού, φαρμάκων και ασφαλιστικών εταιριών υγείας στην αρχή της ανάληψης της διεύθυνσης των CDC.

Η Fitzgerald είχε προηγουμένως επικριθεί από τον Γερουσιαστή Patty Murray (D-WA) για τις οικονομικές επενδύσεις της, που εμπόδισαν τη συμμετοχή της σε πολλούς τομείς του έργου των CDC.Γράφει η Washington Post. “Δεν επενδύεις σε καπνοβιομηχανίες όταν είσαι επικεφαλής των CDC” αναφέρει στην Politico ο Richard Painter, πρώην επικεφαλής νομικός του George.W.Bush που ειδικεύεται στην ηθική. «Είναι γελοίο, αφήνει κακή εντύπωση».

Σύμφωνα με μια δήλωση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ανακοινώθηκε η απόσυρσή της« Η Dr. Fitzgerald βρίσκεται ανάμεσα σε περίπλοκα οικονομικά συμφέροντα που την οδήγησαν στη γενική παραίτηση της αφού την εμπόδιζαν να εκτελέσει λειτουργικά τα καθήκοντά της ως διευθύντρια των CDC. Λόγω της φύσεως των οικονομικών αυτών συμφερόντων, δεν μπορούσε να απαλλαχθεί από αυτά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Πριν από την ανάληψη της θέσης της ως διευθύντρια των CDC τον Ιούλιο του 2017, η Fitzgerald είχε εργαστεί ως μαιευτήρας-γυναικολόγος. Είχε ,επίσης, εργαστεί ως επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας και ως επικεφαλής του κρατικού τμήματος Υγείας της Γεωργίας.

 

Πηγή: The Scientist

Χριστίνα Γκρεμού - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates