[28-05-2018] Ιρλανδία: Νομιμοποίηση της άμβλωσης

Η Ιρλανδία νομιμοποίησε την άμβλωση, καταργώντας την 8η τροποποίηση του συντάγματός της.

Υπήρξε μια ισχυρή διαμάχη, με μεγάλες και σκληρές εκστρατείες και από τις δύο πλευρές, αλλά τελικά περίπου το 60% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι γυναίκες τάσσονται έντονα υπέρ της κατάργησης της 8ης τροποποίησης του συντάγματος, με το 70% να τάσσεται υπέρ και το 30% κατά. Όσον αφορά τους άνδρες, περίπου το 65% ψήφισαν υπέρ της κατάργησης. Η υψηλότερη θετική ψήφος ήταν στην πρωτεύουσα, στο Δουβλίνο, όπου περίπου το 77% ψήφισε υπέρ.Παρόλο που πιστευόταν ότι οι αγροτικοί, και επομένως πιο παραδοσιακοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την εκστρατεία κατά της νομιμοποίησης, φαίνεται ότι και σε αυτούς το 60% ψήφισε υπέρ της κατάργησης της τροπολογίας. 

Η όγδοη αυτή τροπολογία, που ψηφίστηκε στο δημοψήφισμα του 1983, έδινε στο αγέννητο έμβρυο, ίσο δικαίωμα στη ζωή με τη μητέρα και επομένως απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις, εκτός μόνο αν η ζωή της μητέρας βρισκόταν σε κίνδυνο. Ως μια ένδειξη για το πόσο μεταβλήθηκε η Καθολική Ιρλανδία, το δημοψήφισμα του 1983 πέρασε σχεδόν με τα ίδια ποσοστά, δηλαδή 67% υπέρ και 33% κατά.

Όσον αφορά το σήμερα, η κυβέρνηση θα εκπονήσει σύντομα νομοθεσία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επιτρέπει την άμβλωση μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Πλέον, μια γυναίκα που θα επιδιώκει άμβλωση από έναν γιατρό, θα πρέπει να περιμένει τρεις ημέρες μετά από μια σύσκεψη. Αν επιθυμεί να συνεχίσει, τότε μπορεί να της χορηγηθεί ένα χάπι άμβλωσης.

Ωστόσο, αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία της μητέρας, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η άμβλωση μέχρι και 24 εβδομάδες, που είναι το υποτιθέμενο όριο βιωσιμότητας του αγέννητου παιδιού. Επίσης αν εντοπιστεί κάποια θανατηφόρα εμβρυϊκή ανωμαλία, η άμβλωση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο Υπουργός Υγείας Simon Harris, δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις λόγω συνείδησης θα γίνονται σεβαστές, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές για το εάν οι γιατροί που αρνούνται να πραγματοποιήσουν μια άμβλωση, θα πρέπει να παραπέμπουν την ασθενή σε έναν περισσότερο «υποχωρητικό» συνάδελφο τους. 

 

 Πηγή: BioEdge

Σοφία Ράγια – Stagiaire ΕΒΒ 

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates