Κλινικοί ιατροί και ερευνητές ζήτησαν να σταματήσει μια κλινική δοκιμή για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, καθώς ορισμένα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας έχουν αμφισβητηθεί.
Σκοπός του πειράματος, εν ονόματι CONCEPT-HF, είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή αυτούς τους ασθενείς που αναρρώνουν έπειτα από κάποια καρδιακή προσβολή. Αυτή η έρευνα βασίστηκε, εν μέρει, στον Δρ. Anversa και στους συνεργάτες του που ανακάλυψαν, πως τα καρδιακά βλαστοκύτταρα, που ονομάζονται «κύτταρα c-kit», θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκ νέου ανάπτυξη του καρδιακού μυός. Ωστόσο, όταν άλλοι ερευνητές επιχείρησαν να επαναλάβουν τα πειράματα, διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα δεν μετατράπηκαν σε καρδιακό μυ αλλά μάλλον πέθαιναν ή συγχωνεύονταν με άλλα κύτταρα.
Αυτό το πείραμα, είναι επικίνδυνο, επειδή απαιτείται παρεμβατική βιοψία. Τα κύτταρα της καρδιάς και του μυελού των οστών, συλλέγονται και μετασχηματίζονται σε βλαστοκύτταρα, τα οποία τα εισάγουν με ένεση στην καρδιά. Ένας ασθενής απεβίωσε κατά τη διάρκεια της συγκομιδής καρδιακών κυττάρων, σημειώνει η Washington Post, τονίζοντας τους εγγενείς κινδύνους για ευάλωτους ασθενείς. Με αυτή την υπόθεση ασχολήθηκαν ερευνητές του Harvard και Brigham και Women’s οι οποίοι ανακάλυψαν πως τα αποτελέσματα είναι πλαστά. Ο Anversa κατηγορεί το πρώην συνεργάτη του, Jan Kajstura, για την απάτη λέγοντας πως ο ίδιος δεν γνώριζε.
Ο βιολόγος του Harvard, Richard Lee, θεωρεί πως πρέπει να σταματήσουν και να επανεκτιμήσουν την επιστημονική βάση του πειράματος και να θέσουν το ερώτημα για το αν υπάρχει ακόμα κάποια καλή επιστημονική βάση. Θεωρεί πως δεν μπορούν να κάνουν δοκιμές σε ασθενείς όταν υπάρχει ζήτημα σχετικά με τη βάση του πειράματος.
Όμως δεν συμφωνούν όλοι με την παύση των πειραμάτων του Anversa. Ο Δρ. Denis Buxton, διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς-Πνευμονολογίας και Αίματος, δήλωσε ότι αυτό το πείραμα πράγματι έχει δείξει βελτίωση καρδιακής λειτουργίας, αλλά σε ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μια επιτροπή θα ελέγξει τη μελέτη και τις πληροφορίες γύρω από αυτό το πείραμα προκειμένου να ενημερώσει τους συμμετέχοντες.
Πηγές: BioNews & The Scientist
Αικατερίνη Χαλικιά - Stagiaire ΕΕΒ