[04-03-2019] Κόσμος: Γονιδιωματική μελέτη θα μπορούσε να προσφέρει τέστ DNA ώστε να προβλέψει το προσδόκιμο ζωής

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα “βαθμολόγησης” μακροζωίας για να προβλέψουν εάν ένα άτομο μπορεί να αναμένει να ζήσει περισσότερο ή να αποβιώσει νωρίτερα από το μέσο όρο, με βάση τη σωρευτική επίδραση των γενετικών παραλλαγών που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι μια απλή γενετική εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης του προσδόκιμου ζωής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σημερινά ευρήματά τους θα μπορούσαν ήδη να ενσωματωθούν σε ιδιωτικές εξετάσεις DNA που θα προβλέψουν τη διάρκεια ζωής για μόλις 150 βρετανικές λίρες.

“Βρήκαμε πως τα γονίδια που επηρρεάζουν τον εγκέφαλο και την καρδιά είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο κομμάτι της ποικιλίας της διάρκειας ζωής,” δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Paul Timmers, διδακτορικός φοιτητής στο Usher Institute του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Η μελέτη ανέλυσε γενετικά δεδομένα προερχόμενα από περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα. Συγκρίνοντας τα δεδομένα αυτά της διάρκειας ζωής του κάθε συμμετέχοντος, η ομάδα στόχευε στο να εντοπίσει περιοχές του γονιδιώματος οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με την μακροζωία.

Σε κάθε άτομο δόθηκε ένα “σκορ” διάρκειας ζωής, βασισμένο στα συνδυαστικά δεδομένα από καθεμία από αυτές τις γονιδιωματικές περιοχές. Οι συμμετέχοντες τότε κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες βάσει της προβαλλόμενης μακροζωίας τους.

“Εάν λάβουμε εκατό άτομα κατά τη γέννησή τους, ή αργότερα και χρησιμοποιήσουμε το “σκορ” διάρκειας ζωής ώστε να τους χωρίσουμε σε δέκα ομάδες, η πρώτη στην κατάταξη ομάδα θα ζήσει, κατά μέσο όρο, πέντε χρόνια περισσότερο από την τελευταία ομάδα”, δήλωσε ο Dr Peter Joshi, επικεφαλής της μελέτης στο Usher Institute.

H μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife, ταυτοποίησε ένα σύνολο 12 περιοχών του γονιδιώματος που εμφανίζεται να έχει σημαντική επίπτωση στη διάρκεια ζωής. Αυτό περιλαμβάνει πέντε τόπους, οι οποίοι δεν ήταν προηγουμένως συνδεδεμένοι με τη γήρανση. Παρόλα αυτά, οι τόποι με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην συνολική υγεία, ήταν αυτοί που έχουν ήδη συνδεθεί με θανατηφόρες ασθένειες - συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών και των παθήσεων σχετικών με το κάπνισμα.

Μια μυριάδα γενετικών, συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων εμπλέκονται στη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, οι ερευνητές ήλπιζαν να αποκαλύψουν ξεχωριστά γονίδια που επηρεάζουν άμεσα τον ρυθμό γήρανσης, πέρα από τον κίνδυνο ασθενειών. Εάν υπάρχουν τέτοια γονίδια, τα αποτελέσματά τους ήταν πολύ μικρά για να ταυτοποιηθούν σε αυτή τη μελέτη.

 

Πηγή: ΒioNews

Mαρία Μέρκου - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates