[08-03-2019] Ην. Βασίλειο: Λογισμικό βιομετρικής ανάλυσης - ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις

Στην καινούργια μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine στις 7 Ιανουαρίου 2019, γίνετε ανάλυση των αποτελεσμάτων ενός καινούργιου λογισμικού που είναι ικανό να διαγνώσει γενετικές ασθένειες αναλύοντας τα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου.

Αυτή η καινούργια τεχνολογία αναλύοντας το φαινότυπο ενός ατόμου, στην προκειμένη περίπτωση το πρόσωπο, μπορεί να διακρίνει την ύπαρξη γενετικών διαταραχών. Αυτό προκύπτει από την σύνδεση πολλών γενετικών διαταραχών με συγκεκριμένα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μια μικρότερη μύτη και ένα μεγαλύτερο μέτωπο χαρακτηριστικά που μπορούν να συνδέονται με το σύνδρομο Williams, ή στοιχεία που συνδέονται με το σύνδρομο Down, όπως μάτια στο σχήμα αμυγδάλου.

Για την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης συγκεντρώθηκε ένα δείγμα 17.000 ασθενών που αντιπροσώπευσαν πάνω από 200 σύνδρομα γενετικής διαταραχής. Ο Dr. Karen Gripp που εργάστηκε στην συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο σύστημα «μπορούμε να καταφέρουμε ποιο γρήγορες και έγκυρες διαγνώσεις, και έτσι να διευκολύνουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Το σημαντικό όμως που πρέπει να τηρηθεί στην περίπτωση που αυτό το σύστημα αρχίσει να χρησιμοποιείτε από νοσοκομεία ή από ιατρούς είναι ότι μια περαιτέρω διάγνωση είναι αναγκαία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης από το συγκεκριμένο λογισμικό.

Επιπλέον κίνδυνοι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν με την χρήση τέτοιων συστημάτων. Μάλιστα ειδικοί προειδοποιούν ότι σε μια εποχή στην οποία ήμαστε σε συνεχή τριβή με θέματα που αλλάζουν συνέχεια και οι γρήγορες αποφάσεις και αναλύσεις πολλές φορές επιβάλλονται πάνω σε μια πιο αποστασιοποιημένη και λογική σκέψη, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για πολλούς ανθρώπους που θα κρίνονται από ένα τέτοιο λογισμικό και θα αναλύετε η ικανότητα τους για μια θέση εργασίας, μερικές φορές μόνο και μόνο από μια φωτογραφία.

 

Πηγή: Genethique

Ρωμανός Δούκας – Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το ένατο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2019 • Τόμος 5 • Τεύχος 1

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates