[27-05-2019] ΗΠΑ: Ιλαρά: Πώς μια ιάσιμη ασθένεια επέστρεψε από το παρελθόν

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, μέχρι προσφάτως τα κρούσματα είχαν μειωθεί. Σε τι οφείλεται λοιπόν, η απότομη αύξησή τους;

Η κομητεία Rockland, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από μια σοβαρή επανεμφάνιση του ιού. Βρίσκεται μακριά από μια μεμονωμένη περίπτωση, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται ήδη στην πορεία εξέτασης των περιπτώσεων ιλαράς από το 2000, όταν η ασθένεια είχε επισήμως εξαλειφθεί. Άλλες χώρες, όπως το Μεξικό, η Γαλλία και η Μαδαγασκάρη, έχουν παρατηρήσει παρόμοια κρούσματα σε κοινότητες, με έλλειψη στην ανοσία.

Στο μεγαλύτερο αριθμό των περιπτώσεων, τα συμπτώματα της ιλαράς αντιμετωπίζονται, ωστόσο, σε μικρό αριθμό των περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα και φλεγμονή του εγκεφάλου.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα της νόσου έχουν αυξηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Αναφερόμενες περιπτώσεις αύξησης, κατά 31% το 2017, με αποτέλεσμα περίπου 110.000 θανάτους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Unicef, 98 χώρες ανέφεραν αύξηση των περιπτώσεων ιλαράς το 2018.

Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς;

Τα επιτυχή προγράμματα εμβολιασμού έχουν εξασφαλίσει ότι η ιλαρά έχει γίνει σπάνια σε πολλά μέρη. Όταν ένα εμβόλιο ιλαράς χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη δεκαετία του ΄80, οι περιπτώσεις μειώθηκαν σημαντικά, οδηγώντας ορισμένες χώρες στη δήλωση της εξάλειψης της νόσου. Μέχρι τότε, μεγάλες επιδημίες ιλαράς συνέβησαν ανά τα χρόνια.

Που οφείλεται λοιπόν η πρόσφατη, ανησυχητική αύξηση; Ένας στοχευόμενος εμβολιασμός του 95% δημιουργεί «ασυλία αγέλης» σε μια κοινότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωσή αυτής της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου. Όλα τα κρούσματα της ιλαράς έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής ανοσία, οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτό διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Λόγω του υψηλού προφίλ που κατέχει το κίνημα κατά του εμβολιασμού πολλές χώρες στον κόσμο έχουν επηρεαστεί όπως, οι ΗΠΑ και περιοχές της Ευρώπης. Αψηφώντας τις συντριπτικές επιστημονικές αποδείξεις που υποστηρίζουν τον εμβολιασμό, οι αντι-vaxxers υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια είναι περιττά έως και επιβλαβή για την υγεία.

Η προληπτική προσέγγιση και η προσφορά τέτοιου είδους προσιτών προγραμμάτων εμβολιασμού θα βοηθούσε στην πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων ιλαράς.

 

Πηγή: BBC

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates