[20-05-2020] ΗΠΑ: Γενετιστής εγκατέλειψε νέο ρόλο μετά από ισχυρισμούς για διακρίσεις λόγω φύλου

Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης, ο οποίος επρόκειτο να ηγηθεί ενός ινστιτούτου στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill, αποτέλεσε αντικείμενο οκτώ καταγγελιών για ίσες ευκαιρίες απασχόλησης στην τελευταία του θέση στο Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Ο γνωστός γενετιστής είπε ότι δεν θα αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή και επικεφαλής επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ μετά από ισχυρισμούς για διάκριση λόγω φύλου κατά την προηγούμενη θέση του που ήρθε στο φως σε άρθρο ειδήσεων Science τον Απρίλιο. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης, ο οποίος για τα τελευταία 10 χρόνια διευθύνει το τμήμα της ενδομυϊκής επιστήμης στο Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD), έχει αποτελέσει αντικείμενο οκτώ καταγγελιών για ίσες ευκαιρίες απασχόλησης από το 2013, αποκάλυψε το άρθρο.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Ερευνών του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill (RI-MUHC) αναγνώρισε σήμερα την απόφαση του Δρ. Κωνσταντίνου Στρατάκη να αποχωρήσει από το RI-MUHC και τα συναφή ραντεβού του στο Πανεπιστήμιο MUHC και McGill», διαβάζει μια δήλωση σχετικά με την ιστοσελίδα του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill. «Ο Δρ. Στρατάκης, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να αναλάβει τις ευθύνες του την 1η Ιουνίου 2020, επιβεβαίωσε ότι περιστάσεις πέρα από τον έλεγχο του και της οικογένειάς του τον ανάγκασαν να επανεξετάσει το μέλλον τους».

Αναφέρθηκε ότι οι ερευνητές στο NICHD μίλησαν για τον χαμηλό αριθμό γυναικών που τρέχουν εργαστήρια κατά τη διάρκεια της θητείας του Στρατάκη. Μεταξύ του 2011, όταν ο Δρ. Στρατάκης έγινε ο μόνιμος επιστημονικός διευθυντής και το 2020, το ποσοστό των εργαστηρίων που διευθύνονταν από γυναίκες μειώθηκε από 27% σε 23% - και τα δύο χαμηλότερα από τα ποσοστά σε άλλα κορυφαία παιδικά ερευνητικά νοσοκομεία, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 30% και 47%. Το άρθρο αφορούσε αφηγήσεις και ασεβείς συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες και στον διαχωρισμό του Στρατάκη. Από τις οκτώ καταγγελίες που ασκήθηκαν εναντίον του Στρατάκη από το 2013, τρεις εξαφανίσθηκαν, χάθηκαν ή απορρίφθηκαν, τρεις διευθετήθηκαν και οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης δεν εκτιμά την ποικιλομορφία, την προοπτική και την συνεισφορά που φέρνουν οι γυναίκες στο τραπέζι ως γιατροί και ως επιστήμονες», δήλωσε η ενδοκρινολόγος της NICHD, Lynnette Nieman, η οποία υπέβαλε καταγγελία εναντίον του Στρατάκη το 2014 και συμφώνησε σε διευθέτηση το επόμενο έτος, λέει στο Science. «Αυτό έχει δείξει στις ενέργειές του, στον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει τις γυναίκες εδώ, και τον κακό ρεκόρ του στην ενίσχυση της ποικιλομορφίας του ινστιτούτου». Απαντώντας στους ισχυρισμούς στο άρθρο, ο Στρατάκης είπε στο Science σε δήλωσή του «το ενδομυϊκό πρόγραμμα NICHD υποστηρίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες επιστήμονες», προσθέτοντας ότι 9 από τους 10 κλινικούς ερευνητές του τμήματος, οι οποίοι δεν έχουν δικά τους εργαστήρια, είναι γυναίκες. Μετά από παράπονα για μεροληψία λόγω φύλου και έλλειψη ηγεσίας των γυναικών στα τέλη του 2014, ο Στρατάκης αντικατέστησε επίσης μια ομάδα μεσαίων διευθυντών που κυριαρχούσαν οι άνδρες με μια ομάδα συνεργαζόμενων επιστημονικών διευθυντών, αποτελούμενη από τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες.

Το NICHD είπε στο CTV News σε δήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «γνωρίζει το επιστημονικό άρθρο και δεν συμφωνεί με πολλά από τα συμπεράσματά του. Η πολιτική NIH απαγορεύει τον σχολιασμό σε θέματα προσωπικού. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι η NICHD υποστηρίζει μια οργανωτική κουλτούρα στην οποία οι γυναίκες επιστήμονες είναι ηγέτες και αναγνωρίζονται και γιορτάζονται για τα επιτεύγματά τους». Σε απάντηση στο άρθρο του Science, περισσότερα από 500 μέλη των RI-MUCH, MUHC και η ευρύτερη κοινότητα McGill υπέβαλαν δήλωση θέσης τη Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο της RI-MUHC ζητώντας να ανακαλέσουν τη συμφωνία πρόσληψης του Στρατάκη. «Υποστηρίζουμε με σεβασμό ότι δεν θα είναι δυνατό ο Δρ Στρατάκης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της αναφερόμενης θέσης εργασίας, ενόψει των σοβαρών κατηγοριών που έχουν αποκαλυφθεί», αναφέρει η δήλωση. «Το νέφος των καταγγελιών και των συνεχιζόμενων διαδικασιών απαγορεύει τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Εκτελεστικού Διευθυντή της RI-MUHC».

Μία άλλη ερευνήτρια που υπέβαλε καταγγελία για ίσες ευκαιρίες απασχόλησης με την ονομασία Στρατάκης, Erin Wolff, λέει στο Science σε ένα δεύτερο άρθρο αυτήν την εβδομάδα ότι είναι ευχαριστημένη από την είδηση ότι δεν θα αναλάβει το ρόλο. «Είμαι ικανοποιημένη που η αποχώρησή του δεν θα του δώσει μια νέα ευκαιρία να καταπνίξει τη σταδιοδρομία των γυναικών επιστημόνων και επιστημόνων που κάνουν έρευνα για την υγεία των γυναικών».

Πηγή: TheScientist

Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – StagiaireΕΕΒ

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates