[28-05-2020] Ην. Βασίλειο: Πάνω από 50 τύποι καρκίνου διαγνώστηκαν με νέα εξέταση αίματος

Έχει βρεθεί μια νέα εξέταση αίματος για την ανίχνευση περισσότερων από 50 τύπων καρκίνου, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αλγορίθμου μηχανικής εκμάθησης και κυκλοφορούν DNA όγκου.

Οι ερευνητές εκπαιδεύουν το σύστημα για να αναζητήσουν μοτίβα μεθυλίωσης, τα οποία είναι μικρές χημικές αλλαγές στο DNA μας που βοηθούν στον έλεγχο εάν ένα γονίδιο είναι ενεργό ή ανενεργό. Το DNA από καρκίνους τείνει να έχει πολύ διαφορετικά πρότυπα μεθυλίωσης DNA από το DNA από υγιή κύτταρα.

Η πολυκεντρική δοκιμή, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber, της κλινικής Mayo, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, του Ινστιτούτου Francis Crick και του University College London, χρησιμοποίησε τεχνικές προσδιορισμού αλληλούχισης επόμενης γενιάς για να ανιχνεύσει αλλαγές στα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA, η οποία απελευθερώθηκε από όγκους και φυσιολογικά κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν πρώτα το σύστημα χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με τα πρότυπα μεθυλίωσης στο DNA από ασθενείς με και χωρίς καρκίνο. Το σύστημα ήταν τότε σε θέση να ταξινομήσει αυτά τα μοτίβα σε ξεχωριστές ομάδες και οι ερευνητές δίδαξαν το σύστημα ποια πρότυπα αντιστοιχούσαν σε ποιον τύπο καρκίνου.

Ο Dr Geoffrey Oxnard του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber της Βοστώνης, μέλος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση για τη δοκιμή DNA χωρίς κύτταρα στο αίμα μπορεί να ανιχνεύσει ένα ευρύ φάσμα τύπων καρκίνου σε σχεδόν οποιοδήποτε στάδιο της νόσου, με εξειδίκευση και ευαισθησία που πλησιάζει το επίπεδο που απαιτείται για έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 6689 δείγματα αίματος, εκ των οποίων 2482 προήλθαν από ασθενείς με καρκίνο και 4207 χωρίς. Τα δείγματα περιελάμβαναν περισσότερους από 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, του πνεύμονα και του παγκρέατος. Το τεστ είχε ως αποτέλεσμα μια ειδικότητα 99,3%. Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε δοκιμή διαλογής να βεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι δεν είναι θετικοί όταν είναι πραγματικά υγιείς. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο ισχύει για την ευαισθησία, η οποία αξιολογεί τον αριθμό των καρκίνων που χάθηκαν στο τεστ. Η νέα εξέταση αίματος έχει ευαισθησία 67,3% σε μια ανάλυση που εξέτασε 12 διαφορετικούς καρκίνους. Η ανίχνευση βελτιώθηκε σημαντικά με προχωρημένα στάδια του καρκίνου.

Η συνολική ευαισθησία και για τους 50 τύπους καρκίνου που συνδυάστηκαν για το στάδιο 1 έως 3 ήταν 43,9%, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους είχαν ακόμη χαθεί. Ωστόσο, όταν εντοπίστηκε καρκίνος, πάνω από 90% αποδόθηκε σωστά στον ιστό ή το όργανο προέλευσης. Αυτό το τεστ θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα συναρπαστικό για καρκίνους που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, όπου το 63% των πρώιμων καρκίνων του πρώτου παγκρέατος στο στάδιο 1 επιλέχθηκε σωστά από το τεστ.

Ο επικεφαλής έγκαιρης ανίχνευσης του Cancer Research UK, Δρ David Crosby, δήλωσε: «Η ανίχνευση καρκίνων στα πρώτα τους στάδια, όταν είναι λιγότερο επιθετική και πιο θεραπευτική, έχει τεράστια δυνατότητα να σώσει ζωές και χρειαζόμαστε επειγόντως τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να μετατρέψουν αυτό το δυναμικό σε πραγματικότητα… αυτό το τεστ είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», και συνέχισε «Αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη βελτίωση της ικανότητας του τεστ να προσλάβει πρώιμους καρκίνους και πρέπει ακόμη να διερευνήσουμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα πραγματικό σενάριο διαλογής καρκίνου».

Πηγή: Bionews

Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη - StagiaireΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates