Ο αριθμός των διεμφυλικών εφήβων που αναζητούν διατήρηση της γονιμότητας πριν από την αλλαγή φύλου εμφανίζεται υψηλότερος σε αυτούς που έχουν οριστεί κατά τη γέννηση.
Η αναδρομική μελέτη που βασίστηκε στο Royal Children's Hospital στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αξιολόγησε 102 διεμφυλικούς ασθενείς. Διαπίστωσαν ότι κανένα από τα 49 άτομα που είχαν οριστεί σε γυναίκες κατά τη γέννηση δεν ζήτησε διατήρηση της γονιμότητας πριν ξεκινήσει την ορμονική θεραπεία, ενώ από αυτά που ορίστηκαν άνδρες κατά τη γέννηση, αυτό ήταν 62%.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει μια έντονη εγγενής επιθυμία να αναλάβουμε τη διατήρηση της γονιμότητας μεταξύ των διεμφυλικών εφήβων που έχουν οριστεί σε άνδρες κατά τη γέννηση και υπογραμμίζουν τη σημασία της προσιτής οικονομικής προσφοράς διατήρησης της γονιμότητας σε αυτούς τους νέους», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ken Pang, κλινικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Παιδικής Έρευνας του Murdoch στη Μελβούρνη.
Οι ορμονικές θεραπείες που λαμβάνουν οι διεμφυλικοί ασθενείς περιλαμβάνουν αγωνιστές ορμόνης που απελευθερώνουν γοναδοτροπίνη (GnRHa) για την καταστολή της εφηβείας και είτε τεστοστερόνης είτε οιστρογόνου ανάλογα με την ταυτότητα του φύλου. Τέτοιες θεραπείες μπορεί να είναι επιζήμιες για την αναπαραγωγική λειτουργία, οπότε οι οδηγίες συνιστούν στα άτομα να αναζητούν συμβουλές γονιμότητας και πρόσβαση στη διατήρηση της γονιμότητας πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε ορμονική παρέμβαση.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι το 36% των διεμφυλικών εφήβων ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον, αλλά πολλές μελέτες της Βόρειας Αμερικής διαπίστωσαν ότι μόνο το 3% είχε υποστεί διατήρηση της γονιμότητας.
Σύμφωνα με την ερευνητική επιστολή που δημοσιεύθηκε στο JAMA Paediatrics, η σημαντική διαφορά στα δεδομένα πιθανότατα οφείλεται στις διαφορές στην πρόσβαση στη διατήρηση της γονιμότητας μεταξύ της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής. Αυτή η μελέτη διεξήχθη επίσης σε μια δημόσια κλινική φύλου που χρηματοδοτήθηκε σε συνεργασία με παιδιατρική κλινική ογκογονιμότητας που μπορεί να εξηγήσει τη διαφορά.
«Ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε αν τα χαμηλά ποσοστά διατήρησης της γονιμότητας που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στη Βόρεια Αμερική αντικατοπτρίζουν μια εγγενή έλλειψη επιθυμίας για διατήρηση της γονιμότητας μεταξύ των εφήβων τρανς φύλων ή αντ' αυτού προέκυψε λόγω εμποδίων στην υγειονομική περίθαλψη, όπως το υψηλό κόστος και η περιορισμένη διαθεσιμότητα» είπε ο Δρ Πανγκ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των διεμφυλικών ανδρών κατά τη γέννηση που υποβάλλονται σε διατήρηση της γονιμότητας σε σύγκριση με τους ασθενείς κατά τη γέννηση θα μπορούσε να οφείλεται στο οικονομικό κόστος και το χρόνο διατήρησης των δειγμάτων σπέρματος ή του ιστού των όρχεων να είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της υποβολής σε ανάκτηση ωαρίων ή κατάψυξη του ιστού των ωοθηκών. Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν από γυναίκες κατά τη γέννηση για μη υποβολή της γονιμότητας ήταν η μη επιθυμία παιδιών, η προτίμηση για υιοθεσία ή η αντίθεση της επεμβατικότητας της διαδικασίας
Πηγή: Bionews
Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη - Stagiaire ΕΕΒ