[10-08-2020] ΗΠΑ: Αποκάλυψη πειράματος θεραπείας του Parkinson με μεταμόσχευση κυττάρων εγκεφάλου

Πείραμα θεραπείας του Parkinsonστην Αμερική ήρθε στην επιφάνεια αποκαλύπτοντας ότι οι χειρουργοί της Ιαπωνίας που πραγματοποίησαν σε ερευνητικό επίπεδο αντικατάσταση κυττάρων από κύτταρα της επιδερμίδας του ασθενούς στο τέλος του 2018 δεν ήταν οι πρώτοι.

Ειδικότερα, η πρωτοποριακή ερευνητική μεταμόσχευση περιλάμβανε την αντικατάσταση των κατεστραμμένων από την ασθένεια του Parkinsonεγκεφαλικών κυττάρων με «απογόνους» ενός αξιοσημείωτου τύπου βλαστοκυττάρων. Δημιουργημένα στο εργαστήριο από ένα τμήμα του δέρματος του ασθενούς, αυτά τα κύτταρα, υπήρχε η ελπίδα ότι, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στον εγκέφαλο σαν να ανήκαν εκεί και να αποκαταστήσουν μόνιμα την ικανότητα του ασθενούς να περπατά και να κινείται φυσιολογικά.

Το εν λόγω πρόγραμμα με διευθύνοντα τον βιολόγο Kwang-SooKimυποστηρίχθηκε οικονομικά από τον GeorgeLopez, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια πρωτοποριακή θεραπεία για την συγκεκριμένη ανίατη ασθένεια βοηθώντας τόσο τον ίδιο το χρηματοδότη που έπασχε από εκείνη όσο και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις νευρώνων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ασθενών πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Χειρουργοί χρησιμοποίησαν νευρώνες εγκεφάλων εμβρύων που είχαν υποστεί άμβλωση. Ωστόσο, η εν λόγω μέθοδος κρίθηκε ανήθικη, ενώ δεν είναι ακόμα σαφής ο βαθμός ωφελιμότητάς της και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της. Σε αντιπαραβολή προς την παραπάνω μέθοδο, ο Kim, καθώς και άλλοι βιολόγοι υποστήριξαν ότι τα βλαστοκύτταρα δεν θα πρέπει να προέρχονται από έμβρυα, αλλά από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, και συγκεκριμένα να αποτελούν ινοβλάστες του, τα συνεκτικά κύτταρα της επιδερμίδας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω βλαστοκύτταρα εφαρμόστηκαν κατά το 2016 σε 100 αρουραίους των οποίων τα αντίστοιχα κύτταρα παραγωγής ντοπαμίνης είχαν απενεργοποιηθεί. Τα πειράματα αυτά έδειξαν ότι τα υπό μεταμόσχευση κύτταρα ήταν λειτουργικά θεραπεύοντας τα συμπτώματα Parkinsonπου εμφάνιζαν οι αρουραίοι. Ο πρώτος ανθρώπινος ασθενής στον οποίο επρόκειτο να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος ήταν ο ίδιος ο χρηματοδότης του προγράμματος. Το πράσινο φως για την εν λόγω εγχείριση δόθηκε στις αρχές του 2017, ενώ η εγχείριση πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο, αλλά η βελτίωση του ασθενούς ήταν δραματική τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα.

Παρόλα αυτά, μετά το πέρασμα του συγκεκριμένου διαστήματος ο ασθενής επέστρεψε στην πρότερη κατάστασή του. Από τη στιγμή της έκχυσης των συγκεκριμένων βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο του Lopez, ο ασθενής έχει υποστεί επανειλημμένες σαρώσεις του εγκεφάλου του, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι περιοχές στις οποίες τοποθετήθηκαν τα υγιή κύτταρα παράγουν ντοπαμίνη και έχουν διαμορφώσει συνδέσεις με άλλους νευρώνες, σχετικούς κυρίως με περιοχές που ελέγχουν την κίνηση του ατόμου.

Συνολικά, οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες φαίνεται να υποστηρίζουν ότι αυτό που κατάφεραν δεν ήταν να θεραπεύσουν την ασθένεια του Parkinson, αλλά πιθανότατα να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του ασθενούς. Βέβαια, μόνο μια συστηματική κλινική έρευνα θα είναι σε θέση να δείξει με αξιοπιστία εάν η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι τελικά αποτελεσματική. Οι ερευνητές έχουν ήδη συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής στοχεύοντας στην έναρξη μιας συστηματικής δοκιμής.

Πηγή: STAT

Λυδία Τσιακίρη – StagiaireΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates