[03-09-2020] Ην. Βασίλειο: Οι μεταλλάξεις του Κορωνοϊού παρέχουν πληροφορίες για το μοτίβο εξάπλωσης

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σχεδόν 200 επαναλαμβανόμενες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Η ομάδα, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Ινστιτούτο Γενετικής στο University College του Λονδίνου, ανέλυσε 7666 ιογενή γονιδιώματα από ασθενείς με κορωναϊό σε όλο τον κόσμο τα οποία είχαν διατεθεί σε μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. «Όλοι οι ιοί φυσικά μεταλλάσσονται», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Francois Balloux.

Η ομάδα ανέλυσε τα γονιδιώματα για γενετική μεταβλητότητα και βρήκε 198 επαναλαμβανόμενες μεταλλάξεις, πολλές από τις οποίες φαίνεται να έχουν εμφανιστεί περισσότερες από μία φορές σε διαφορετικά στελέχη. Καθώς ο ιός μόλις άρχισε να μολύνει ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι προσαρμογής στον νέο ξενιστή, αλλά δεν είναι απαραίτητα ένας λόγος ανησυχίας. «Η συντριπτική πλειονότητα των μεταλλάξεων που παρατηρήθηκαν μέχρι τώρα στο SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν σε ανθρώπους είναι πιθανώς ουδέτερες», χωρίς να επηρεάζεται το μολυσματικό ποσοστό ή το ποσοστό θνησιμότητάς τους, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Η ομάδα υπολόγισε ένα μέσο ποσοστό μετάλλαξης για το SARS-CoV-2 και διαπίστωσε ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμο με άλλους ιούς RNA σε κυκλοφορία. Αυτό το ποσοστό μετάλλαξης επέτρεψε στους επιστήμονες να προσδιορίσουν ότι ο ιός μόλυνε για πρώτη φορά στους ανθρώπους μεταξύ 6 Οκτωβρίου και 11 Δεκεμβρίου 2019. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εικασία ότι ο ιός κυκλοφόρησε στον πληθυσμό πολύ πριν χαρακτηριστεί, πράγμα που θα μπορούσε να σήμαινε ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων θα μπορούσε να έχει ήδη ανοσία. «Όλοι ήλπιζαν για αυτό», είπε ο καθηγητής Balloux στο CNN.

Άλλες αμφιλεγόμενες ή μη ομότιμες δημοσιεύσεις έχουν δείξει ότι ο ιός εξελίχθηκε σε ξεχωριστές υποομάδες σε διαφορετικές χώρες, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία για την εξέλιξη διακριτών φαινοτύπων στο SARS-CoV-2 σε αυτό το στάδιο». Το άρθρο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου - η ποικιλομορφία των ιογενών γονιδιωμάτων ήταν συγκρίσιμη, υποδεικνύοντας ότι ο ιός εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές ανεξάρτητα, παρά μέσω μίας μόνο περίπτωσης. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μεταλλάξεις που παρατηρήθηκαν δεν κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα στο ιικό γονιδίωμα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι περιοχές με πολύ λίγες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να είναι βιώσιμοι στόχοι για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων. «Μια μεγάλη πρόκληση για την καταπολέμηση των ιών είναι ότι ένα εμβόλιο ή φάρμακο μπορεί να μην είναι πλέον αποτελεσματικό εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Αν επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε μέρη του ιού που είναι λιγότερο πιθανό να μεταλλαχθούν, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε φάρμακα που θα είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικά», είπε ο καθηγητής Μπαλούξ.

Πηγή: Bionews

Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – StagiaireΕΕB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates