[06-11-2013] Γερμανία: Δυνατότητα αναγραφής “τρίτου φύλου” σε μωρά

Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που παρέχει στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν ως φύλο των νεογέννητων το “απροσδιόριστο” στην αναγραφή των πιστοποιητικών γέννησης. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως “νομική επανάσταση” και είναι μια προσπάθεια ώστε τα μωρά που γεννιούνται με χαρακτηριστικά και των δύο φύλων να μπορέσουν αργότερα να αποφασίσουν τα ίδια το φύλο στο οποίο θα ήθελαν να ανήκουν.

Επίσης, ο νόμος προβλέπει την επιλογή να παραμείνει κάποιος ως “κενό” φύλο για όλη τη διάρκεια της ζωής του, θέτοντάς τον εκτός της φυλετικής δυάδας. Είναι η πρώτη φορά που ο νόμος αναγνωρίζει την ύπαρξη ανθρώπινων όντων που δεν εντάσσονται στο αρσενικό ή το θηλυκό, δηλώνει ο καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Konstanze Plett. Τα γερμανικά διαβατήρια που αναγράφουν τους κατόχους με Μ για άνδρες και Wγια γυναίκες, θα έχουν πλέον και μια τρίτη αναγραφή Χ, για τους λεγόμενους διαφυλετικούς ανθρώπους. Ο εν λόγω νόμος είναι μια προσπάθεια να άρει την πίεση που αντιμετωπίζουν συχνά γονείς νεογέννητων παιδιών ακαθόριστου φύλου, να τα υποβάλουν σε χειρουργική επέμβαση φυλετικού καθορισμού. Όπως υπολογίζεται μάλιστα ένας άνθρωπος κάθε 2.000 γεννήσεις έχει χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ατόμου μετά από χρόνια από την εγχείριση καθορισμού φύλου που υπεβλήθη: “Δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Παραμένω το «μπάλωμα» που δημιούργησαν οι γιατροί, μελανιασμένο και σημαδεμένο”.

Παρά τον νόμο της Γερμανίας, το σχετικό κεφάλαιο της Διεθνής Λεσβιακής και Ομοφυλοφιλικής Ένωσης (ILGA), υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί έναντι του θέματος. Αν και ενδιαφέρουσα κίνηση, δεν μας οδηγεί πολύ μακριά, δήλωσε ο Διευθυντής χάραξης της πολιτικής της Ένωσης, Silvian Agius. Οι περιττές χειρουργικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στη Γερμανία, διότι ο φυλετικός χαρακτηρισμός “άλλο” εξακολουθεί να θεωρείται ανεπιθύμητος, πρόσθεσε. Για να καταλήξει ότι οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν πως οι διακρίσεις κατά των ομάδων αυτών είναι ακόμη υπαρκτές σε όλες τις χώρες της, συνεπώς είναι σημαντικό για την κοινωνία να καλωσορίσει την έννοια των ανθρώπων ακαθόριστου φύλου.

Η Γερμανία δεν πέτυχε την παγκόσμια πρωτιά ως χώρα που εισάγει τον τίτλο του ακαθόριστου φύλου, καθώς νωρίτερα, μόλις τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Αυστραλία χάραξε νομικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αναγνώριση του τρίτου φύλου.

 

Πηγή: The Independent

Αποστολία Τσομπανίδου – Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates